學識幾個小技巧,以後旅行相要呃like就冇難度!

學識幾個小技巧,以後旅行相要呃like就冇難度!

相信大家都花盡心思去影每一張相,目的都只不過係呃like喳嘛~今次就教大家用幾個小技巧,提升每張相嘅吸like力!


風景類
1. 以天空為題

大家都好容易會like有關天空嘅相~原因好簡單,就係夠自然之餘,仲會有好靚嘅顏色!

2. 注意構圖

記得留意返唔同景物嘅大小,會直接影響成張相嘅美感~

3. 避開人群

成日影風景都會影到其他人嘅頭頂!!!其實只要調較個角度高啲,就可以解決呢個問題。

4. 把握好時機

雖然旅行時落雨係幾麻煩,但其實都係一個好時機去影靚相,捉緊機會捕捉雨後彩虹或者薄霧嘅景像!


美食類
1. 只拍細節

有時候大家影相以為影晒成張枱嘅食物就好豐富,但其實反而會好混亂~可以試吓嚟一個close up,用單款食物填滿相片就會更加吸引~

2. 碗碟都係主角之一

配搭食物,會令到食物望落去更加細緻~

3. 將美食融入風景

風景係美食嘅重要背景,係一個比較新而且幾有趣嘅拍攝手法~


人物類
1. 除咗正面,可以多試其他角度

旅行相當然要展示最輕鬆嘅一面,所以唔一定要望實鏡頭,影吓唔同角度反而會有其他效果~

2. 服飾同風景嘅配搭

有時候大家都會覺得去旅行要著得舒服啲、輕便啲,但唔好忽略total look嘅配搭,會影響成張相嘅感覺!

3. 可試影剪影照

喺傍晚時間影剪影照就最適合,大家唔需要chok樣,唔需要理妝容,輕鬆影出高質照片~


去旅行一影完相就想share上Facebook?!
LET’S Travo Wifi啦!

 

Text by Celia Celeste

Facebook : https://www.facebook.com/celianceleste

 


全球各地WiFi蛋 – 無限數據極速上網 ▲

人見人愛車見車載 – 中文司機車你周圍去 ▲


Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *