黑門市場八款必食推介

黑門市場八款必食推介

去得大阪又點可以唔去黑門市場呢?!黑門市場有「大阪人的廚房」嘅稱號,聽到就知道係有幾多好嘢食喇~只要係大阪「日本橋駅」站落車,就已經喺正隔離,好方便!


小編比較早去到,所以唔算好多人。成個市場唔算太大,主要嘅食店都集中喺中間位置,大部分都係食海鮮、刺身,當然仲有其他小食啦~大家可以行個圈望吓有咩食,之後先決定,如果唔係行到一半已經飽咗!


黑門三平係人氣第一嘅刺身店,刺身海產嘅種類好多,價格亦都比較便宜,入面坐滿晒遊客,係有少少逼,但係佢嘅刺身實在係好新鮮~


“It is Ok to eat here!” 即開即食海膽,實在太大誘惑啦!但係九個人一齊去,一人一隻又好似太貴,所以…


所以我哋就買一板海膽share~唔食太飽都啱㗎,因為仲有大把嘢食等緊我!香港嘅海膽同黑門市場嘅海膽真係冇得比,又新鮮又甜,喺香港有99%機會係…食唔返…


日本嘅生果出名好食,香港人平時要畀幾百蚊先食到日本高級生果,但係喺黑門市場就可以用平價買到當季嘅新鮮生果!除咗大家最愛嘅士多啤梨,仲有好多生果都好值得試吓㗎,例如哈密瓜、蘋果、西瓜等!


如果你係抹荼控,小編相信你一見到抹荼蕨餅就會二話不說食左先講~點解得咁遠距離嘅相,哈哈 因為小編就係抹荼控!一打開就掛住食,結果無影相~蕨餅嘅口感有啲似麻糬,係麻糬,唔係麻糬波~質感好軟身,加上黃豆粉或者抹荼粉,好濃味!另外,會提供一包黑蜜或者抺茶蜜,味道幾清甜~值得一試!


除咗抹荼蕨餅,小編仲食埋放喺隔離嘅草莓大福,每個都係獨立包裝,見到都已經流口水~草莓大福中間係用白豆沙整成,甜甜地,配合少少酸嘅原粒士多啤梨,好食!


大家對「豆腐の匠・高橋」應該唔會陌生,係遊客一定會飲嘅超濃豆漿店,可以選擇杯裝或樽裝,小編就要咗樽裝,貪個樽好有特色又好大,一飲落去就感受到又濃又香嘅豆味,鐘意豆漿嘅一定要試吓~


食食吓甜嘢又食返個熱食先~見到呢款燒帶子就忍唔住好想食!每一粒都超級大粒,好鮮甜,再加埋醬汁,正呀~


臨走前買杯雪糕做總結~話明抹荼控,梗係食抹荼雪糕喇!喺日本食抹荼雪糕有濃濃嘅抹荼味係基本嘅~當然仲有濃濃嘅奶味喇,而且仲好滑!但最特別嘅地方其實係部雪糕機,呢部好似扭蛋機嘅白色機就係雪糕機喇~老闆會先雪硬咗雪糕,雪到又圓又扁,到客人揀左味道,就會放該味道嘅雪糕入部機,然後慢慢唧出黎~香港真係無見過咁樣嘅製作方法!

後記 : 其實一次食唔哂咁多嘢,有機會一定要再黎多次!

黑門市場

地址:〒542-0073 大阪府大阪市中央日本橋2丁目4-1

電話:06-6633-9559

營業時間:9:00 ~ 17:00

交通:地鐵日本橋站10號出口


 

Text and photo by Celia Celeste

Facebook : https://www.facebook.com/celianceleste

 


相關文章:

【實用資料!】日本四大主題樂園門票詳情

外遊上網租Wi-Fi蛋定買SIM卡好呢?-日本篇

在京都感受英式風情?!


日本(市區)4G Wifi蛋 – 特價$23/日 (原價$50/日)

日本(全國)4G Wifi蛋 – 特價$35/日 (原價$60/日)

日本機場接送服務 – 單程$638起 ▲

日本全日包車/點到點接送 – 立即查詢

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *