十五款韓國美食,你食齊未?

十五款韓國美食,你食齊未?

講起韓國菜大家會諗起啲咩呢?炸雞?泡菜?其實韓國仲有好多美食架~你又食齊未呢?😋


辣炒年糕

十五款韓國美食1

辣炒年糕係韓國非常熱門嘅小食,辣炒年糕嘅材料很簡單,只有年糕同甜不辣,加埋洋蔥同白菜,就會更有營養喇!

烤肉

十五款韓國美食2

將牛肉或者豬肉等放入各種調味料中浸泡,然後燒烤。韓牛真係好好食,味道同澳洲牛肉、神戶牛肉、加州牛肉都有明顯唔同。

炸雞

十五款韓國美食3

韓國好早之前就已經有炸雞文化,特別係夜晚宵夜嘅時間!

烤大腸

十五款韓國美食4

烤大腸未必係個個都鐘意食,但總有一班人熱愛烤大腸。大蒜烤腸就最吸引,大腸裡邊放滿大蒜末,然後剪開來烤,味道香的,一定會終身難忘!

韓式豬腳

十五款韓國美食5

外皮彈口、肉質軟嫩、鮮美多汁,入口嘅一刻體會到幸福嘅感覺。

辣炒雞排

十五款韓國美食6

想食最正宗嘅辣炒雞排,就要去春川。最常見嘅辣炒雞排做法係雞肉、紅薯、圓白菜、蘑菇、洋蔥等蔬菜再加上辣椒醬翻炒。辛辣嘅調味醬同蔬菜甜味絕對可以勾起食慾。

部隊火鍋

十五款韓國美食7

部隊火鍋裡面會放豆芽、豆腐、豆瓣醬,仲有公仔麵、香腸等,簡單得嚟又好吸引!

芝士排骨

十五款韓國美食8

醬香味十足嘅排骨包入面放滿濃濃嘅芝士,肉同芝士扮埋一齊口感唔錯!

大醬湯

十五款韓國美食9

大醬是韓國人最愛的調味料,脂肪含量少,熱量低,易有飽肚感,仲會鈕熱湯、涼湯兩種,再加入黃瓜絲、辣椒醬、蔥花等配料,絕對可以,去暑解熱。

土豆排骨湯

十五款韓國美食10

湯入面除咗土豆,仲有大大塊帶骨嘅脊骨肉,加入土豆塊、白蘇,可以補身暖胃。

安東蒸雞

十五款韓國美食11

安東蒸雞又叫醬油雞,用醬油同各種韓式醬料做成,裡面仲有蔬菜粉條,有啲舖頭仲會放入年糕同其他食材,甜甜辣辣,加多碗飯,實在係人間美味!

肥牛鍋

十五款韓國美食12

韓國的肥牛鍋微辣中帶點香甜,好味得嚟又幾清淡。

王排骨

十五款韓國美食13

韓國家聚多數有王排骨,捲起後醃製,烤埋就超級好食!

石鍋拌飯

十五款韓國美食14

石鍋係用陶造成的,厚重嘅黑色陶鍋可以直接拎去烹煮,保溫效果好好,方便大家可以慢慢食。

參雞湯

十五款韓國美食15

放入人參、大棗、黏米同適量嘅鹽進行調味,係補充體力嘅湯水。

 

 


celianceleste
Text by Celia Celeste

Facebook / Instagram


相關文章:

【一住就要住啲特別嘅!】首爾民宿推介

【韓國旅遊實用資料】交通、主題樂園、Live Show套票簡介!

韓國旅遊必備 — 首爾美食清單


南韓4G Wifi蛋 – 特價$23/日 (原價$50/日)

南韓機場接送服務 – 單程$270起 ▲

南韓全日包車/點到點接送 – 立即查詢

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *