【一個人在途上】日本9日9個地方 - Day 3~4 - 高山低谷

【一個人在途上】日本9日9個地方 - Day 3~4  - 高山低谷

上回講到Sino喺芝櫻祭影相影到飽晒之後,就要急急腳同富士山講ByeBye,趕路闖松本。可惜天色已漸沉落日如霧燈深深深,被松本城實Q拒之門外…😭


 Day 3~4

來到松本已經係夜晚

day3-4a
(小編按:因為松本城外形黑蚊蚊嘅關係,又畀大家叫做「烏城」,佢係喺日本咁多名城入面唯一未受過破壞,所以400年前嘅外貌亦都得以保存,所以已經畀日本政府指定為國寶架喇!黑蚊蚊嘅松本城加上黑蚊蚊嘅夜色的確係正呀!👧🏿)

問左酒店有咩推介,佢介紹我去食馬肉orz… 由於我唔係馬肉fans, 唯有用自己的方式去搵食,好在亂撞都搵到間不錯!但好搞笑佢所有串燒都係炸!當中的安曇野放牧豚係驚喜!餃子雞翼都好正!

day3-4b

跟住玉子燒居然係鐵板上@0@!好好食飽就要準備去上高地!


上高地見到雪山果刻真係好難以至信,因為真係這麼遠那麼近!

day3-4f

day3-4d

一次過睇曬燒岳,穗高岳群山真係好宏偉!同埋成個環境真係好乾淨,係咁多食店旅館下都可以keep 到咁好真係好勁,d 水同紐西蘭見過既一模一樣都係透明綠!

day3-4e
(小編按:上高地係喺長野縣梓川上游,大概1500公尺高嘅小盆地,周圍都畀日本阿爾卑斯山脈嘅穗高連峰所包圍,係日本好出名嘅大自然旅遊度假勝地,甚至乎畀叫做「神之故鄉」!想去嘅朋友要注意喇,因為上高山同立山黑部一樣,每年冬天都會因為積雪太利害而封山架~)

係我放航拍的時候其他日本人都好好奇!咁我就放心盡情試玩!

day3-4g
(小編按:順帶一提,Sino帶去呢個Trip嘅航拍機就係呢部DJI Mavic Pro,聽講話可以摺埋袋落袋架喎~有興趣就自己click入去睇啦下✈️)

由河童橋去明神池再番去來回要6.4km!加上我要430之前番到去試5horn 傳說中的藍莓cheese cake, 果然真心好好食

day3-4h
小編按:Sino所講嘅就係位於河童橋左岸,五千尺HOTEL入面嘅5HORN上高地店。呢個Rare Cheese Cake係屬於少少偏酸同軟身啲嘅,所以食嘅時候會喺上面加上帶甜嘅藍莓醬去平衡! Source: 上高地五千尺ホテル

最後重見到上高地神鳥! 合鳥lol !! 最後又累死番酒店了,夜晚真係搵唔到食乜好,都係留番彈藥去富山!

#day3 #day4 #享受吧一個人的旅行#上高地 #個人最鐘意燒岳 #10kg週圍走 #太多手信太少錢 #5horn

 

つづく


Sino_profile

Text & Photo by Sino Choi


相關文章:

【一個人在途上】日本9日9個地方 – Day 1 – 朝聖

【一個人在途上】日本9日9個地方 – Day 2 – 富士芝櫻

【快追上潮流!】東京成田機場接送新選擇!

【bowie遊記】 首爾 2017 April – 韓式 證件相

外遊上網租Wi-Fi蛋定買SIM卡好呢?-日本篇

日本WiFi特價 – HKD$23 / 日喳!!!


日本(市區)4G Wifi蛋 – 特價$23/日 (原價$50/日)

日本(全國)4G Wifi蛋 – 特價$35/日 (原價$60/日)

日本機場接送服務 – 單程$638起 ▲

日本全日包車/點到點接送 – 立即查詢

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *