【一個人在途上】日本9日9個地方 - Day 5 - 立山黑部

【一個人在途上】日本9日9個地方 - Day 5  - 立山黑部

停咗成個星期,【一個人在途上】日本9日9個地方最新一期嘅連載返黎喇!去到旅程嘅一半有多,亦都到咗成個旅程,其中一個Sino最想去嘅地方 – 立出黑部!


Day 5

終於離開左關東地區進入北陸,都係呢個行程的主要目的-立山黑部

day5g

day5h

昨晚去到松本重落雨,點知今日去到信濃大町好天到不得了!不斷影相放機避開人潮,其中最震撼都係上堤壩展示台,親身到感覺所有野都比想像中巨大

day5c

day5d

而提堤壩放機重比一堆燕子追擊😓唯有敗走…中間轉車過程遇到幾團韓國大陸團,佢地d千里傳音加埋我差d 耳聾= =”

最後終於上到室堂,可以親身感受到雪牆同掂到d雪

day5a

但實在真係太多人….我搵左個位set 機,d人見到就拿拿臨走曬過來影相,真係比鎌倉更難搵到吉位…..

day5b

最後繼續上山,有幸見到神鳥-雷鳥lol 重係上面3000米高的雪地飲黑啤(插係雪入面即刻冷凍!正!)

day5e

另外居然係上面一間cafe 係有雪糕賣,真係太夢幻

day5f

只係時間真係唔夠多,已經六點幾出發都要趕尾班車。但我真係好想留過夜,因為今晚一定影到銀河!!見到有好多登山者一齊係室堂上面的cafe 回氣再上山,好想跟埋佢地一齊行!太熱血la!

 

落到富山已經散曬,好彩趕得切試齊富山black拉麵同炸白蝦飯!食飽就去附近被譽為最靚的starbucks 坐下,真係好靚……出面有大草地,對住條河,成天都係星,真係不錯不錯😎

day5j

#day5 #享受吧一個人的旅行 #立山黑部 #室堂 #黑部水壩 #堤壩咖哩飯 #郵局開左可以寄明信片 #雪山但好熱 #雷鳥 #16米高牆 #人多過街市 #可唔可以唔好用雪球扔我部相機 #富山black拉麵 #炸白蝦飯 #放飛機有幾個韓國人圍埋來睇 #下次一定要留過夜 #其實再上d個池重靚過雪牆 #果個叫做有心唔怕池

つづく


Sino_profile

Text & Photo by Sino Choi


相關文章:

【一個人在途上】日本9日9個地方 – Day 1 – 朝聖

【一個人在途上】日本9日9個地方 – Day 2 – 富士芝櫻

【一個人在途上】日本9日9個地方 – Day 3~4 – 高山低谷

【快追上潮流!】東京成田機場接送新選擇!

外遊上網租Wi-Fi蛋定買SIM卡好呢?-日本篇


日本(市區)4G Wifi蛋 – 特價$23/日 (原價$50/日)

日本(全國)4G Wifi蛋 – 特價$35/日 (原價$60/日)

日本機場接送服務 – 單程$638起 ▲

日本全日包車/點到點接送 – 立即查詢

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *